Frokostbrød som fort blir familiens favoritt

Lette, runde frokostbrød i langpanne

Familiens favoritt - Fenomenale frokostbrødDisse frokostbrødene (eller rundstykkene) er nøyaktig så fristende og gode som bildet viser. De er nærmest som godteri å regne, og de får bein å gå på. Alle familiemedlemmer digger dem.

Da vi hadde tenåringer i huset, var disse frokostbrødene barnas klare favoritt. Hadde de venner på besøk, hendte det ikke sjelden at gjestene fikk servert rykende ferske frokostbrød – eller rundstykker. Det var alltid like vellykket.

Konsistensen kan være noe bolleaktig eller løs, men skorpen med valmuefrø indikerer at dette ikke er noen bolle.

Det fins ikke mange oppskrifter på johnsteffensen.no så langt, men de som fins her, har noe ekstra ved seg. De er velprøvd og vellykket. Forsøker du deg på disse oppskriftene, lager du noe som faller i smak hos de aller, aller fleste. Slik som disse frokostbrødene.

Oppskriften nedenfor gir ca 35 stk (7 x 5) frokostbrød på en plate.

 

Ingredienser:

50 g gjær (eller 1 pose tørrgjær)

50 g margarin eller smør (alternativt 4 ss rapsolje eller olivenolje)

7 dl vann

2 egg (store)

1 ss salt

1 ss farin

ANNONSE

Vel 1 kg hvetemel (dvs. 18 – 20 dl)

 

Til garnering (strø): Valmuefrø

 

Fremgangsmåte:

Smul gjæren i en bolle. (Bruker du tørrgjær, blandes dette i alt det tørre.)

Smør/margarin smeltes, og vannet helles over. Varm til fingervarme, dvs. 37°.

Hell væsken over gjæren og rør om. Tilsett salt, sukker, 18 dl av hvetemelet og 1 egg. (Det andre egget brukes til pensling.)

ANNONSE

Mål opp melet ved å helle det direkte fra posen i et litermål. Arbeid deigen kraftig. Hvis den virker svært løs, tilsettes litt mer mel. (Deigen kan oppleves klissete, men det er ikke feil. Deigen må være løs, men blir den for klebrig, ha i litt mer mel, men ikke mye.)

La den heve i ca 30 minutter.

 Sett ovnen på 225°

 På melstrødd bakebord arbeides deigen smidig.

Del deigen i tre like store deler og form dem til lengder. Del hver lengde i 12 + 12 + 11 stykker.

Rull dem til boller og legg dem i en smurt langpanne (30×40 cm).

La dem heve i 20-30 min.

Pensle med egg og strø valmuefrø over.

 Stekes på 225° i ca. 15 min.

 Avkjøl brødene på rist med et klede over.

 

NB! Det er viktig at utbakingen av frokostbrødene skjer litt fort, slik at de første stykkene som legges på platen, ikke hever seg før de siste er lagt ut.

Frokostbrødene egner seg ypperlig til frysing. Best resultat får en om de fryses nystekte – dvs. såvidt er avkjølt. De er minst like gode når de tines igjen.

Prøv også en annen oppskrift på svært gode, grove, sunne rundstykker!