Tildekking av planter

Vinterfrost og barfrost kan volde betydelig planteskade

Mange planter må ha tildekking for vinteren… (Del 1)

Plantene i hagen har ulik hardførhet. De som er normalt hardføre, behøver ikke vinterdekking i det hele tatt. Svært mange stauder klarer seg for eksempel meget godt selv. Lar en staudene visne naturlig ned om høsten, vil det visne bladverket verne godt mot frosten.

Den andre kategorien er de mindre hardføre plantene. Disse tåler noe frost, men kan trenge tildekking – evt. at de overvintres innendørs.

Enkelte planter tåler ikke frost i det hele tatt. Enten fryser de delvis – eller så dør planten. Disse må tas inn om høsten, eller de må dekkes til skikkelig utendørs.

En skal aldri gjødsle om høsten eller sensommeren, dette fordi gjødselen stimulerer de fineste røttene til å bre seg når plantene egentlig skal forberede seg på overvintring. Fine røtter er nemlig svært utsatte for frost! Å tilføre ovnsaske om høsten skal visstnok være smart. Det stimulerer rottilveksten på en god måte.

Vinterfrost og barfrost kan volde betydelig planteskade

 

Om vinteren skal du se til de frostherdige plantene. Dersom disse blir løftet opp av telen, kan du prøve å dytte dem forsiktig ned igjen.

Husk at kuldeømfintlige planter med fordel kan plantes inntil en mur eller husvegg. Det blir gjerne litt varmere slike steder. Unngå å plante kuldeømfintlige vekster i groper, i bunnen av skråninger, senkninger som kan danne kuldelommer om vinteren. Husk at kald luft synker nedover i terrenget – og at den blir værende der!

Til slutt noen praktiske råd om vern av ulike vekster:

ROSER:

Bygg opp en haug (ca 15 cm høy) av lett jord rundt nedre del av stenglene. Pass på at podestedet er godt tildekket. Unngå tung og fuktig jord. Slik jord kan gi skader på rosene – eller få dem til å råtne. Husk å fjerne haugen så snart været blir varmere om våren.

BUSKER OG SMÅTRÆR:

Er det noen du er spesielt redd for, gjør følgende: Bind inn grenene. Pakk planten inn i løv eller halm. Ha hønsenetting rundt innpakningen. Plasser store staurer, greiner e.l. ca 30 cm fra treet som støtte for nettingen. Fyll helt opp med løv eller halm og bind til sist en sekk over toppen slik at innpakningen vil holde seg tørr. Men ikke dekk til hele planten med plast, kun den øverste delen (som et tak). I løpet av vinteren sjekker du innpakningen. Den må ikke synke sammen.

STAUDER:

Sensible stauder kan beskyttes ved at bark, løv eller greiner dekker rothalsen, dvs. stedet der roten går over i stengelen. Tildekningen kan holdes på plass med hønsenetting eller lignende.

Har en tilgang til halm, kan denne legges mellom hønsenetting og plante som et isolerende lag. En må ikke fjerne isolasjonen før frostfaren er over om våren.

Skjøre klatreplanter kan tildekkes med sekkestrie eller en gammel markise/markiseduk som festes til veggen over klatreplanten og rulles forsiktig ned over planten. Ikke glem å feste vernet med oppbindingssnorer. Bruk noen pinner til støtte for duken slik at ikke plantene, blomstene, skuddene kommer i skvis og blir skadet.

KARPLANTER:

Har du planter i krukker og kar (plastpotter), kan du flytte disse inn til husveggen (pass på at de får litt vann gjennom vinteren hvis de står under et takoverbygg). Rotklumpene til karplantene er spesielt følsomme fordi jorden kan fryse helt i karet/potten. Pakk karet godt inn i strie (Clas Ohlson), avispapir eller bobleplast, og bind rundt innpakningen med en snor. Det er selve karet som skal pakkes inn. Ikke jorden! Denne kan evt. dekkes til som nevnt for andre vekster (se ovenfor).

TILFELDIG FROST:

Noen ganger kan det komme plutselig frost, kanskje bare noen timer en natt. Da kan følgende tiltak bli redningen: Bruk en vanlig avis eller litt vekstduk og beskytt toppskuddet mot den kalde luften. Samtidig holder tildekkingen tilbake den varme luften rundt planten. Men husk; løsningen er kun for korte frostperioder. Som permanent tildekking duger den ikke.

NB! Les også innlegget «Tildekking av planter. Mer om hvordan du går frem» (klikk på tittelen). 

La andre få vite om dette innlegget..

4 Comments on “Tildekking av planter”

  1. Hei!

    Her var det mange gode tips som kan følges for hageeiere før vinteren setter inn for fullt.

    1. Hei!
      Ja, det gjelder bare å sette av tid til å få jobben gjort før det er for sent. Det handler om to ting; være ute i rimelig tid og følge med på gradestokken. Det kan fort bli dyrt å glemme seg….

  2. Akkurat det tipset jeg har trålet nettet etter, da blir det tildekking av prydtrærne mine med hønsenetting og løv i vinter…takk 🙂

Comments are closed.