Dette kan du unne deg – med god samvittighet

Slik kan du motivere deg selv til å slutte og røyke!

Slik motiverer du deg selv til røykeslutt

Slik kan du motivere deg selv til å slutte og røyke!Stadig flere motiveres til røykeslutt. Blant annet har oppmuntrende tilbakemeldinger god effekt på dem som ønsker å kutte ut røyken. For det er mye positivt som skjer når en slutter å røyke. Her følger en liten oversikt over hvordan kroppen reagerer på at en blir røykefri.

Røykeslutt innebærer:

Etter 30 minutter:

Blodsirkulasjonen bedres og blodtrykket begynner å synke. Hender og føtter oppleves varmere.

Etter 10 timer:

Blodets evne til å ta opp surstoff begynner å bli bedre. 

Etter to døgn:

Mengden oksygen i blodet øker til normale verdier. C0²-mengden i blodet normaliseres. Pulsen roer seg. Risikoen for akutt hjerteinfarkt og blodpropp avtar.

Fra to til tre døgn:

Lungekapasiteten begynner å ta seg opp. Det blir lettere å puste. Lukt- og smakssans blir bedre. 

Etter en til tre uker:

Abstinenssymptomene (røykesuget) avtar. Nervecellene begynner å tilpasse seg en tilværelse uten nikotin. En merker at kondisjonen begynner å bli bedre. En har lettere for å gå, og en får bedre hudfarge i ansiktet.

Etter ett år:

Lungefunksjonen er nå målbart bedre. Luftveienes flimmerhår fungerer igjen. Fordi det nå vokser nye flimmerhår i luftveiene, er faren for luftveisinfeksjoner blitt mindre. Lungene renses samtidiig for slim og smuss. En er ikke så tungpustet lenger, heller ikke så trøtt, og hosten er blitt redusert. En får i tillegg mer overskudd. Risikoen for å dø av hjerteinfarkt er nå blitt redusert til det halve i forhold til en røykers risiko.

Dette får du råd til; et par uker på f. Eks. Madeira  (foto: john steffensen)Som om ikke dette er nok; en har fått mye mer å rutte med økonomisk. Hvor stort det årlige lønnstillegget (eller «feriepengene») er blitt, avhenger selvsagt av mye det daglige sigarettforbruket var. Regner en ut hvor mange pakker dette utgjorde i løpet av ett år – og multipliserer med prisen per pakke, har en nå fått frigjort et betydelig beløp som kan brukes til å realisere en eller annen drøm, for eksempel en ferie til et fjerntliggende reisemål. 

Svært mange vil trolig ha penger nok til flere uker på femstjerners hotell ettersom en har vært røykefri i et helt år. Ferieuker en virkelig har gjort seg fortjent til!

 

(Fakta i dette innlegget er hentet fra LHLs magasin «Det nytter»)

 

 

La andre få vite om dette innlegget..